عمومی, همه

بررسی مفهوم MBR و GPT به زبان ساده

جدول MBR

وقتی یک دیسک خام را به کامپیوتر متصل می‌کنید، سیستم عامل از شما سؤال می‌کند که از چه Partition Style  می‌خواهید استفاده کنید. MBR یا GPT؟ در این مقاله به بررسی مفهوم MBR و GPT میپردازیم.

پارتیشن‌های  هارددیسک

شما می­توانید هارددیسک خود را به چند پارتیشن تقسیم کنید. سیستم‌عامل شما می‌داند که هر بخش یا سکتور متعلق به کدام پارتیشن است و کدام پارتیشن قابل بوت کردن هست. به همین دلیل است که باید پیش از ایجاد پارتیشن روی درایو خود MBR یا GPT را انتخاب کنید.

MBR و GPT هر دو ازلحاظ معماری متفاوتند اما  در مدیریت و ارائه اطلاعات برای پارتیشن‌های  هارددیسک نقش مشابهی‌دارند.

 

تاریچه MBR

مفهوم MBR در سال ۱۹۸۳ با PC DOS 2.0 به‌صورت عمومی مطرح شد. نسخه اصلی MBR توسط دیوید لیتون از IBM در ژوئن ۱۹۸۲ نوشته‌شده است. این عبارت از سرواژه‌های Master Boot Record گرفته‌شده است و علت این نام‌گذاری هم آن است که MBR یک بخش ویژه برای بوت است که در ابتدای یک درایو قرار می‌گیرد.

 

MBR چیست؟

MBR استاندارد قدیمی برای مدیریت پارتیشن در هارددیسک می‌باشد و به‌طور گسترده توسط مردم مورداستفاده قرار می­گیرد. MBR در ابتدای هارددیسک قرار دارد و اطلاعاتی در مورد نحوه سازمان‌دهی پارتیشن‌های منطقی در دستگاه‌های ذخیره‌سازی را در خود نگه می‌دارد. همچنین MBR   شامل کد اجرایی است که می‌تواند پارتیشنها را برای سیستم‌عامل فعال اسکن کند و کد یا روال بوت شدن را برای سیستم‌عامل  بارگذاری کند.

استاندارد MBR روی دیسک‌هایی تا ظرفیت دو ترابایت قابل‌اجرا است و امکان مدیریت دیسک‌هایی با ظرفیت بیش از ۲ ترابایت را ندارد. لازم به ذکر است که استاندارد MBR تنها از ۴ دیوارک(پارتیشن) اولیه پشتیبانی می‌کند و در صورت نیاز به تعداد بیشتر لازم است که یکی از پارتیشن های خود را تحت عنوان extended partition بسازید و پارتیشن‌های منطقی خود را در داخل آن ایجاد نمایید و قادر به ایجاد چند زیر پارتیشن (درایو منطقی) logical drives در آن خواهید بود.

کل کدهای MBR فقط ۵۱۲ بایت می‌باشد که به‌صورت قراردادی، در اولین سکتور از حافظه (که معمولاً سکتور شماره ۰ خوانده می‌شود) قرار می‌گیرد. با توجه به این‌که یک سکتور معمولاً دارای ۵۱۲ بایت حافظه ذخیره‌سازی است، با قرار گرفتن MBR به‌صورت کامل پر می‌شود.

 

مشکلات MBR 
  1. شما تنها می­توانید ۴ پارتیشن در هارددیسک داشته باشید و فضای ذخیره سازی هر پارتیشن محدودشده است.
  2. MBR  با هارددیسکی با فضای ذخیره ­سازی بزرگ به‌خوبی کار نمی کند.
  3. MBR  تنها جایی است که اطلاعات پارتیشن را نگه می‌دارد. اگر خراب شود، کل هارددیسک غیرقابل‌خواندن می­شود.
  4. MBR در  floppies، superfloppies وجود ندارد.
وظیفه MBR 

MBR حفظ اطلاعات مربوط به پارتیشن‌ها و بالا آوردن هسته سیستم عامل به‌صورت غیرمستقیم را بر عهده دارد.

در تصویر روبرو جدولMBRرا مشاهده می کنید.

GPT  چیست؟

GPT مخفف GUID Partition Table جدیدترین استاندارد برای ایجاد پارتیشن‌های هارددیسک است؛ که به‌تدریج جای MBR را می‌گیرد. این سیستم محدودیت‌های MBR را ندارد.با استفاده از GPT، شما می­توانید از پارتیشن‌های نامحدودی  بر روی هارددیسک ایجاد کنید.

برخلاف MBR که هر پارتیشن به‌اندازه ۲ ترابایت محدود می­شود، هر پارتیشن در GPT می‌تواند به‌اندازه  ۲ به توان ۶۴   بلوک برسد، که معادل ۹.۴۴ زتابایت برای یک بلوک ۵۱۲ بایتی است.

یک GPT اولیه Primary GPT در ابتدای هارددیسک وجود دارد و یک GPT ثانویه در انتها ی هارد درایو موجود است.  این چیزی است که باعث برتری GPT نسبت به MBR می­شود، GPT  هدر پشتیبان و جدول پارتیشن را در انتهای دیسک ذخیره می­کند، در نتیجه درصورتی که جداول اصلی  دچار خرابی شوند، می­تواند آنها را  بازیابی و ترمیم کند.   همچنین کنترل های CRC32 را برای شناسایی خطاهای و انحرافات هدر و جدول دیوارک را انجام می دهد.

تفاوت بین MBR و GPT

امروزه شما چه با  MBR چه با GPT مشکل نخواهید داشت. فقط هنگام نصب ویندوز روی Mac ، یا زمانی که نیاز به یک پارتیشن بزرگتر از ۲ ترابایت دارید، نیاز است از GPT استفاده کنید. کامپیوترهای جدیدتر که از UEFI  استفاده می کنند، فقط از  GPT پشتیبانی می­کنند.

در دیسک‌های MBR داده‌های مربوط به پارتیشن‌بندی در یک موقعیت ذخیره می‌شوند. اما GPT چندین نسخه از این داده‌ها را روی دیسک ذخیره می‌کند. به همین دلیل اطمینان‌پذیری بالاتری دارد و در صورت ایجاد  آسیب به دیسک می‌توان آنها را بازیابی کرد؛ اما در سیستم MBR هیج راهی برای تشخیص اینکه به داده‌های سیستم آسیب رسیده است وجود ندارد و تنها در زمان بوت شدن سیستم متوجه می‌شوید که سیستم با مشکل روبرو می باشد. MBR حداکثر ۲ ترابایت فضا را پشتیبانی می کند اما GPT تا ۱۹ میلیون ترابایت فضا را پشتیبانی می کند.

۰ ۰ رای ها
رأی دادن به این مقاله
0 0 رای ها
رأی دادن به این مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی ترین
تازه‌ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
حسینی

سلام . ممنونم از سایت خوب و زیباتون